Húsos mártás elkészítése
- 1,5 kg darált hús
- 5 nagy fej vöröshagyma aprítva
- 1 kg lasagne tészta
- olívaolaj vagy kókuszzsír
- 360g sűrített paradicsom
- kisebb fej zeller reszelve (elhagyható)
- 6 db kisebb sárgarépa reszelve
- 6 db nagyobb gerezd fokhagyma áttörve
- 1 evőkanál só
- 1 ek vegeta
- 0,5 ek oregano
- 0,5 ek fehérbors
- 0,5 ek bazsalikom
- 0,5 ek rozmaring
- sajt reszelve (elhagyható)
Fehérmártás
- 15 dkg vaj vagy kókuszzsír
- 6 púpos evőkanál fehér liszt vagy zabpehely liszt
- 1,5 l tej helyettesíthető víz+tejföl keverékével
- 0,5 teáskanál fehérbors
- 3 teáskanál vegeta
- 0,5 teáskanál szerecsendió
Elkészítése:
- A felaprított vöröshagymát a zsiradékon megpirítjuk, majd a darált húst belekeverjük, fehéredésig.
- Ezután hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a lereszelt zöldségeket.
- Kevés –kb.4-5dl-vízzel felöntjük.
- Ízlés szerint fűszerezzük.
- Lefedjük és forrástól számítva kb. 40percig főzzük.
Mártás elkészítése:
- A zsiradékot megforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, kevergetve addig forrósítjuk, míg átfehéredik.
- A tejjel felengedjük, és sűrű péppé főzzük.
- Közben ízlés szerint fűszerezzük.
Összeállítás:
Egy sütő méretű tepsibe öntünk a fehérmártásból, majd tésztát teszünk rá, újra fehérmártás következik majd a húsos mártással is leöntjük, és újra tészta következik. Fehérmártás, húsos mártás, tésztát lerétegezzük, amíg fér a tepsibe. Fehérmártással fejezzük be és sajttal is megszórhatjuk. Alufóliával lefedjük és 200 fokon megsütjük. Ha megpuhult a tészta, akkor fólia nélkül visszatoljuk és a tetejét megpirítjuk.
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: