Hozzávalók:
- 1 közepes fej karfiol
- olívaolaj
- 2 fej vöröshagyma
- 15dkg köles
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 3 dl tejföl (12 %-os)
- 8 db tojás
- só,őrölt kömény, borsikafű
- 4 ek teljeskiörlésű liszt
- 0,5tk szerecsendió
- 0,5tk fehérbors
Elkészítés:
- A karfiol külső leveleit leszedem, rózsáira szedem és megmosom.
- Egy nagy fazékban, félpuhára főzöm a karfiolt. Ez forrástól számítva kb. 10 perc. Sóval, köménnyel ízesítem.
- A tojásokat megfőzöm.
- A vöröshagymát felkockázom, kevés olajon megpirítom. Vízzel átöblített kölest beleteszem, kb. fél liter vízzel felöntöm. Ízlés szerint sóval, köménnyel, borsikafűvel ízesítem és megfőzöm.
- Közben a zsemlemorzsát olajon világos barnára pirítom.
- Besamelmártást készítek. Az olajat megforrósítom, hozzáadom a lisztet, kevergetve átforrósítom,
- A vízzel felengedem, és állandó keveréssel sűrű péppé főzöm.
- Közben fűszerezem a fehérborssal, szerecsendióval, sóval.
- Egy tűzálló tálat kiolajozok, beleszórom a zsemlemorzsa felét, erre rakom a karfiol felét, majd a kölest a felszeletelt tojást és a maradék karfiolt. A besamellel leöntöm és a maradék zsemlemorzsával megszórom.
- Előmelegített sütőben 220 C°-on kb. 30 perc alatt átsütjük. Ha idő előtt nagyon pirulna a teteje, sütőpapírral letakarom.
Jó étvágyat kívánok!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: