Tahini házilag
Hozzávalók:
- 10 dkg szezámmag
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- víz
Elkészítés:
- Tedd egy serpenyőbe vagy lábosba, és közepes hőmérsékleten, kevergetve vagy az edényt gyakran rázogatva pirítsd meg. Óvatosan kell, mert hamar megég, és akkor a szezámmag keserű lesz.
- Ezt követően tedd át egy turmixgépbe, add hozzá az olajat és a megpucolt fokhagymát, majd turmixold össze.
- Ha szükséges, önts hozzá annyi vizet, hogy krémszerű legyen az állaga.
- Zárható üvegben a hűtőben egy-két hétig eláll.
Hummusz házilag
Hozzávalók:
- 40 dkg főtt vagy 1 konzerv csicseriborsó
- 3 evőkanál tahini vagy 3 evőkanál örölt szezámmag
- 1/2 dl olívaolaj
- 1/2 citrom
- 2 gerezd fohagyma
- só
Elkészítés:
- A konzerv csicseriborsót leszűrjük, a levét félretesszük.
- Hozzáadjuk az őrölt szezámmagot a citrom kifacsart levét, az olívaolajat, belereszeljük a fokhagymát, fűszerezzük sóval, majd egyszerűen pürésítjük, turmixoljuk.
- Ha nem elég krémes, adhatunk hozzá egy keveset a félretett léből, vagy olívaolajjal, esetleg tahinivel krémesítjük.
- Érdemes egy kicsit állni hagyni, hogy az ízek összeérjenek.
- Pitával, pirítóssal kínáljuk
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: