Tedd egy serpenyőbe vagy lábosba, és közepes hőmérsékleten, kevergetve vagy az edényt gyakran rázogatva pirítsd meg. Óvatosan kell, mert hamar megég, és akkor a szezámmag keserű lesz.
Ezt követően tedd át egy turmixgépbe, add hozzá az olajat és a megpucolt fokhagymát, majd turmixold össze.
Ha szükséges, önts hozzá annyi vizet, hogy krémszerű legyen az állaga.
Zárható üvegben a hűtőben egy-két hétig eláll.
Hummusz házilag
Hozzávalók:
40 dkg főtt vagy 1 konzerv csicseriborsó
3 evőkanál tahini vagy 3 evőkanál örölt szezámmag
1/2 dl olívaolaj
1/2 citrom
2 gerezd fohagyma
só
Elkészítés:
A konzerv csicseriborsót leszűrjük, a levét félretesszük.
Hozzáadjuk az őrölt szezámmagot a citrom kifacsart levét, az olívaolajat, belereszeljük a fokhagymát, fűszerezzük sóval, majd egyszerűen pürésítjük, turmixoljuk.
Ha nem elég krémes, adhatunk hozzá egy keveset a félretett léből, vagy olívaolajjal, esetleg tahinivel krémesítjük.
Érdemes egy kicsit állni hagyni, hogy az ízek összeérjenek.