Szilvi gyűjteménye

Ételízesítő házilag, tartósítószer nélkül

Hozzávalók:

  • 1 kg sárgarépa
  • 1 kg petrezselyemgyökér
  • 1 kb vegyes színes paprika
  • 40 dkg zeller
  • 20 dkg karfiol
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 20 dkg paradicsom
  • 20 dkg karalábé
  • 2 fej fokhagyma
  • nagy csokor petrezselyem és -zellerzöld
  • fél kg durva só

Fontos: ezek mind a tisztított, hámozott, csuma nélküli zöldségek súlyai!

 Elkészítése:

  • A zöldségek megmosása után darabold fel őket akkorára, amekkora darabok az aprítógép adagolóján befér. Amikor minden zöldséget felapritoztunk, mehet rá a só. Fontos, hogy durva szemű sót használj! Vigyázz, a finom só nem jó, mert azzal nem lesz tartós.
  • Keverd össze az egészet, és szusszanj egy kicsit, ez kb 15-20 perc. Ha levet eresztett a fűszerkeverék, akkor jó vagy, mert akkor töltheted is az üvegekbe. Jobban jársz, ha most a kisebb üvegeidet használod fel, mert megbontás után nem tesz jót a zöldségőrleménynek, ha a levegőn van. Ami nem is csoda, hisz nincs benne semmi tartósítószer.
  • Amikor az üvegbe töltöd az ételízesítőt, jó alaposan nyomkodd bele az üvegbe, hogy semmi levegőbuborék ne maradjon az üvegben.

A végeredmény, körülbelül 5 kg ételízesítő. Nekem dupla mennyiséggel a következő  évig kitart. Jó ajándékoztam is el belőle. J

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!