Hozzávalók:
- 1 kg sárgarépa
- 1 kg petrezselyemgyökér
- 1 kb vegyes színes paprika
- 40 dkg zeller
- 20 dkg karfiol
- 20 dkg vöröshagyma
- 20 dkg paradicsom
- 20 dkg karalábé
- 2 fej fokhagyma
- nagy csokor petrezselyem és -zellerzöld
- fél kg durva só
Fontos: ezek mind a tisztított, hámozott, csuma nélküli zöldségek súlyai!
Elkészítése:
- A zöldségek megmosása után darabold fel őket akkorára, amekkora darabok az aprítógép adagolóján befér. Amikor minden zöldséget felapritoztunk, mehet rá a só. Fontos, hogy durva szemű sót használj! Vigyázz, a finom só nem jó, mert azzal nem lesz tartós.
- Keverd össze az egészet, és szusszanj egy kicsit, ez kb 15-20 perc. Ha levet eresztett a fűszerkeverék, akkor jó vagy, mert akkor töltheted is az üvegekbe. Jobban jársz, ha most a kisebb üvegeidet használod fel, mert megbontás után nem tesz jót a zöldségőrleménynek, ha a levegőn van. Ami nem is csoda, hisz nincs benne semmi tartósítószer.
- Amikor az üvegbe töltöd az ételízesítőt, jó alaposan nyomkodd bele az üvegbe, hogy semmi levegőbuborék ne maradjon az üvegben.
A végeredmény, körülbelül 5 kg ételízesítő. Nekem dupla mennyiséggel a következő évig kitart. Jó ajándékoztam is el belőle. J
Kommentek