Habos, mákos, almás sütemény
Hozzávalók:
Tésztához
- 15 dkg finomliszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 csm sütőpor
- 18 dkg margarin
- 3 tojássárgája
- 8 dkg cukor
- 3 ek tejföl
Töltelékhez
- 40 dkg mák
- 6 db alma lereszelve
- 10 dkg méz
- 4 ek baracklekvár
Tetejére
- 6 tojásfehérje
- 10 dkg cukor
- zsemlemorzsa
Elkészítése:
- A margarint megolvasztjuk kicsit, hozzáadjuk a többi hozzávalót és összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük.
- Közben elkészítjük a tölteléket.
- A mákot összekeverjük a mézzel, lereszelt almával, lekvárral.
- A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 30×30 cm-es méretre. Ha túl lágy a tészta a nyújtáshoz, akkor sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és fakanál segítségével szétterítjük.
- Előmelegített sűtőbe 180oC-on kb. 15 percig elősütjük. Ezután rákenjük a mákos tölteléket és még 20 percig együtt sütjük.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral.
- A mákos tölteléket leszórjuk enyhén a zsemlemorzsával, majd rásimítjuk a habot és visszatoljuk a sütőbe, kb. 30 percre, és 60oC-on szárítjuk.
Ha kihűlt, vizezett késsel szeleteljük.
Jó étvágyat kívánok!