Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem mindig valami különleges elégtétellel tölt el, ha sikerül felhasználnom olyan alapanyagokat, amik alapvetően a kukában kötnének ki. Pesztót készítek a retek és répa zöldjéből, alaplevet főzök a zöldségek lehámozott héjából és sütit sütök a mandulatejből visszamaradt manduladarabokból. De a legkedvencebbem a hüvelyesek főzőlevének, vagy másnéven aquafabának a felhasználása.
Ez a sűrű, keményítőben gazdag víz szuper dolgokra képes. Legjobban a konzerv babok leve használható, nekem a csicseriborsó konzerv leve jött be leginkább. De az otthon főzőtt bablé is jól működik, ha kicsit besűrítjük. Miután leszűrtük a babot, tegyük vissza a főzőlevet 10-15 percre a tűzhelyre, és főzzük addig, amíg egy sűrű, enyhén nyálkás levet kapunk, pont mint a konzerv baboknál. Ha nem használnánk fel pár napon belül, akkor akár le is fagyaszthatjuk.
Hogy miért is olyan varázslatos az aquafaba?
nagyon olcsó
alacsony kalóriatartalmú
fehérjedús
és hihetetlenül változatosan használható
Az aquafaba remekül működik tojáshelyettesítőként például fasírtokban vagy pite töltelékekben. Enyhén felverve jól összefogja az alapanyagokat, mindenféle mellékíz nélkül. Fagylaltalapként is használhatjuk, ilyenkor a felvert tejszínt vagy tojássárgáját cseréljük le aquafabára.
A varázslatos aquafabából varázslatos tojásmentes majonézt is csinálhatunk
Habverővel verjük félkemény habbá egy konzerv bab vagy csicseriborsó levét, majd lassan adjunk hozzá pár kanál semleges ízű olajat folyamatos habverés mellett. Ízesítsük sóval, borssal, mustárral, citromlével vagy ecettel, esetleg egy csepp édesítővel.
A legkülönlegesebb felhasználása az aquafabának viszont a kemény habbá verés, isteni finom pavlovát vagy habcsókot készíthetünk így.
Habverővel 5-10 perc alatt verjük fel kemény habbá, ezekután pont mint a tojáshabnál, adhatunk hozzá porcukrot és a kedvenc fűszereinket (vanilia, fahéj, kardamom stb.), esetleg egy csipet keményítőt vagy habfixet. Halmozzuk a habot egy tepsire, majd mérettől függően 100-120 fokon süssük 1,5-2 órát.
Az én személyes kedvencem amúgy az aquafaba mousse
Könnyű, krémes, habos édességet készíthetünk a felvert főzőléből. Kettő összetevőre van csak szükségünk: egy konzerv 1,5dl csicseriborsó felvert habjába óvatosan keverjünk bele egy table 15dkg olvasztott (vegán) étcsokoládét. Tegyük hütőbe egy órára, és már fogyaszthatjuk is. Egy csipet csilivel a tetején az igazi.
További előnyei:
tojásmentes- vegánoknak, tojás-vagy fehérjeallergiásoknak
laktózmentes
szénhidrátmentes, hiszen növényi fehérje
diétázóknak tökéletes, alacsony GI indexű
olcsó
gyorsan és egyszerűen elkészíthető
variálható- alig várom hogy más gyümölcsökkel is kipróbáljam
jó lehet tortakrémnek vagy muffinra is
Amit ne tegyünk: ne adjunk hozzá zsíros vagy olajos dolgokat. A nyers kakaóporom zsírtartalmától összeesett és sima lé lett belőle, ugyanígy jártam a rózsaolajjal. Ugyan nem lett baj, mert kekszhez kevertem és lett egy szuper másik desszert belőle.
https://www.nosalty.hu/izhuszar/tudtatok-hogy-huvelyesek-fozolevebol-mindenfele-finomsag-keszitheto-kiprobaltuk-aquafabat-var
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: